Verpleeghuisarts weigert medisch dossier overleden vrouw aan OM te geven

Als het aan een arts van zorgcentrum Lemborgh in Sittard ligt, krijgt het Openbaar Ministerie (OM) niet het medisch dossier van een 87-jarige vrouw die is overleden na versterving. Hij vindt dat het delen van het dossier zijn beroepsgeheim schendt. Dit meldt Skipr.

De oudere vrouw bevond zich in de laatste fase van haar leven en kreeg op verzoek van har familie geen eten en drinken meer. Hierdoor werd het overlijden versneld. Eerder oordeelde de rechter in een andere zaak over het overlijden al dat er geen sprake was van een misstand. Desondanks hebben meerdere medewerkers van zorgcentrum Lemborgh gezegd dat zij regelmatig stelde honger te hebben en geen doodswens had. Om dit te onderzoeken, werd het medisch dossiers van de bewoonster in beslag genomen. Maar daartegen ging de behandelend arts in verzet.

Hoger beroep

Op 14 februari tijdens een eerste zaak stelde de rechtbank vast dat het medisch beroepsgeheim in dit geval geschonden mag worden. Er werd dus toestemming gegeven aan het OM om het dossier in te zien. De arts gaat nu in hoger beroep.

Klokkenluider

Hetzelfde dossier van deze vrouw is eerder gedownload door een zorgverlener van Lemborgh die zichzelf als klokkenluider zag en de versterving als een misstand aan het licht wilde brengen. Hij had het dossier naar zijn privémail gestuurd om het document veilig te stellen. De man werd op staande voet ontslagen. Onlangs oordeelde de kantonrechter dat er geen sprake was van een misstand en dat hij terecht ontslagen was. Het medisch beroepsgeheim is hierin ook geschonden, omdat het OM zijn op inbeslaggenomen laptop het patiëntendossier kon inzien.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky