Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV)

UTRECHT - Bram Stegeman, huisarts en bestuurslid van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), stelt in een uitzending van het  tv-programma Kassa dat een recept al een medische verklaring is en voor de zorgverzekeraar voldoende moet zijn om een medicijn te vergoeden. Dat meldt Artsennet.

Daarmee bekritiseert Stegeman het huidige beleid waarbij huisartsen extra formulieren moeten invullen om te zorgen dat een patiënt een merkmedicijn krijgt, in plaats van een generieke variant. Deze regel is ingesteld, omdat zorgverzekeraars vinden dat veel huisartsen te makkelijk de dure variant van medicijnen voorschreven.

In reactie hierop heeft de LHV haar leden opgeroepen deze formulieren niet meer in te vullen. "In de relatie tussen arts en patiënt schrijft de huisarts het middel voor dat nodig is. Daarbij doet hij zijn best om niet het duurste middel voor te schrijven. Wij maken altijd de afweging tussen het individuele en maatschappelijke belang (lage zorgkosten)", aldus de LHV.

Daar komt bovenop dat apothekers de beslissingen van huisartsen soms in twijfel trekken, omdat zij een deel van de kosten zelf moeten betalen als de zorgverzekeraar vindt dat zij teveel merkmedicijnen verstrekken. In de Memo Medische Noodzaak schrijft zorgverzekeraar Achmea bijvoorbeeld dat de apotheker de medische noodzaak in twijfel mag trekken als de arts niet voldoende duidelijk maakt waarom een generiek middel niet verantwoord zou zijn.

© Nationale Zorggids / Ype van Woersem