Normal_jetta-klijnsma

Van mensen die een bijstandsuitkering ontvangen, wordt voortaan een tegenprestatie verwacht. Hierover werd gisteren gesproken in de tweede Kamer, die strengere regels wil voor uitkeringsgerechtigden. Staatssecretaris Jetta Klijnsma heeft gezegd dat mantelzorg voor een zieke kennis of familielid ook als tegenprestatie mag worden verricht. Dat meldt de NOS.

Verschillende oppositiepartijen willen dat de staatssecretaris dat ook nadrukkelijk in de wet regelt. Klijnsma gaf aan dat ze in de wet vooral duidelijke normen wil aangeven, maar dat er natuurlijk genoeg ruimte voor gemeenten blijft om de regels toe te passen. Volgens Klijnsma is het uiteindelijk aan de gemeente om de tegenprestatie wel of niet goed te keuren.

In de plannen voor de bijstand staat verder een wachttijd van vier weken voordat een bijstandsuitkering kan worden aangevraagd. Die tijd moet gebruikt worden voor sollicitaties. Klijnsma gaf tijdens het debat aan dat als iemand in die vier weken geen baan kan vinden, de uitkering met terugwerkende kracht wordt toegekend. Verder zullen huishoudens, waarin meerdere mensen een uitkering ontvangen, worden gekort.

© Nationale Zorggids