Normal_leeg_kantoor_bureau_werkplek_800px-typicalbusyoffice20050109_wiki_-c_

Op bijna een kwart van de werkplekken is er sprake van een ongezonde omgeving. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vereniging Schoonmaak Research (VSR). In 23 procent van de onderzochte kantoorplekken bleken er gezondheidsrisico's aanwezig als gevolg van een slechte luchtkwaliteit en hygiëne. Het percentage ongezonde kantoorplekken is in de afgelopen twee jaar nauwelijks omlaag gegaan, zo meldt de VSR. 

Voor wat betreft de gezondheidsrisico's springt de luchtvochtigheid het meest in het oog. In 88 procent van de onderzochte kantoren ligt de luchtvochtigheid onder de norm van 40 à 50 procent. Een te droge lucht werkt overlast en irritaties in de hand en verhoogt de vatbaarheid voor virussen.

Het aantal kantoren waarin schimmels en bacteriën in te hoge concentraties werden aangetroffen , is wel omlaag gegaan. Waar in 2012 nog bijna 40 procent van de werkplekken slecht scoorde op hygiëne, heeft nu een kwart van de werkplekken nog te hoge concentraties aan schadelijke micro-organismen. Verder blijkt de fijnstofconcentratie op de meeste werkplekken in orde. In het merendeel van de werkplekken ligt de temperatuur binnen de norm van 20 tot 24 graden Celsius.

Ongezonde werkplekken brengen risico's met zich mee voor de medewerkers. Voor het onderzoek werden kantoren onderzocht van zowel grote als kleine bedrijven, waaronder scholen en industriele ondernemingen.

© Nationale Zorggids