Normal_vicepremier_lodewijk_asscher

(Novum) - Het banenplan van de vakbonden creëert wel degelijk banen. Dat zei minister van minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (PvdA) vrijdag voor aanvang van de ministerraad in reactie op de kritiek van VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra op het voorstel.

"Als we de lasten op arbeid bijvoorbeeld zien te verlagen dan laten alle rekensommen zien dat dit werk creëert," zei Asscher over de plannen, waarin hij een hoop bruikbare 'ideeën' ziet. "In het 58 maatregelen tellende plan zie ik een hoop dingen waarvan ik denk: daar gaan we mee aan de slag, maar niet alles."

De vakcentrales FNV, CNV en VCP maakten woensdag bekend de komende zes jaar driehonderdduizend banen te willen creëren. Dat moet gebeuren door ouderen een kortere werkweek te geven, de belasting op arbeid te verlagen en door de versnelde verhoging van de AOW-leeftijd te schrappen.

Om de plannen te financieren moet de belasting op vermogens omhoog. Volgens Zijlstra 'vernietigt' het plan banen. "Als je Partij van de Arbeid heet dan kan je niet voor dit plan zijn." Zo vindt Zijlstra het onbestaanbaar dat de vakbonden voorstellen om ouderen minder te laten werken om zo werk te creëren voor jongeren. "Minder werken tegen hetzelfde loon betekent dat de productiviteit afneemt."

Asscher deelt die kritiek en ook op het punt van de verhoging van de AOW-leeftijd vinden de twee elkaar. "Dat we nu die AOW-leeftijd hebben zorgt er juist voor dat we de komende jaren door kunnen," zei Asscher.