Logo_fnv

(Novum) - De FNV ziet weinig redenen om meer maatwerk toe te passen bij het opstellen van cao's. De vakcentrale maakt nu namelijk al regelmatig 'op maat gesneden' afspraken over looneisen, arbeidsvoorwaarden of pensioen. Dat stelt cao-coördinator Mariëtte Patijn dinsdag in reactie op het pleidooi van vicevoorzitter Piet Fortuin van CNV Vakmensen.

Fortuin stelde dinsdag in De Telegraaf dat de huidige collectieve arbeidsovereenkomst verouderd is en toe is aan drastische vernieuwing. Hij pleit voor het gebruik van raam-cao's, waarin afspraken worden gemaakt over lonen en pensioenen. Specifiekere zaken, zoals roosters en werktijden, zouden dan op bedrijfsniveau worden afgesproken.

Ook vindt Fortuin dat in de raam-cao's betere afspraken moeten worden gemaakt over uitzendkrachten en schijnzelfstandigen. De FNV - de grootste vakcentrale van Nederland - besteedt in alle cao's echter al aandacht aan het scheppen van 'echte banen', zo stelt Patijn in een schriftelijke reactie.

CNV-voorman Maurice Limmen steunt de oproep van Fortuin wel. Limmen ziet dat bedrijven steeds meer kiezen voor het uitbreiden van hun 'flexibele schil' in plaats van het aannemen van vaste werknemers. "Soms hebben bedrijven nu meer flexwerkers dan vaste krachten", stelt hij.

Volgens de CNV-voorzitter moeten de bonden streven naar afspraken waardoor 'de flexibele schil weer gebruikt wordt waarvoor hij is bedoeld'. CNV is daarover al intern in discussie, ook met de werkgevers. Het wisselt echter per werkgever of er interesse is voor de plannen, aldus Limmen.