Normal_manager_leidinggeven_zakelijk_man_bedrijfsleven_

Door veranderingen in de wetgeving en in de zorgvraag staat het personeel in de zorg onder druk. Maar ook werkgevers van ziekenhuizen en zorginstellingen lijken minder goed in staat om in te spelen op veranderende functies in de zorgsector dan werkgevers in andere branches. Dit blijkt uit de jaarlijkse Randstad Arbeidsmarktverkenning, zo meldt Randstad.

De enquête is ingevuld door respondenten die met name werkzaam zijn in functies als manager of directeur. Van de respondenten geeft 59 procent aan dat ze genoodzaakt zijn om medewerkers in de zorg, opvallend vaker dan in andere sectoren, op een andere wijze in te zetten. Uit het onderzoek blijkt verder dat slechts 38 procent van de respondenten zicht heeft op de functies en taken die zij over vijf jaar nodig hebben. Een jaar geleden lag dit percentage nog op 59 procent.

Directeur Randstad Zorg, Lenneke Dijkhuis: 'We zien dat veel werkgevers helaas onvoldoende kunnen vooruitkijken. Minder dan in andere sectoren. Het is ook niet eenvoudig, maar gedegen strategische personeelsplanning bereidt je voor op onvoorspelbare omstandigheden. Dit maakt het mogelijk dat je steeds kunt beschikken over de inzet van de juiste medewerkers op het juiste moment.'

De onzekerheid bij werkgevers is een gevolg van de  regeldruk waarmee zij te maken hebben, denkt Randstad. Ontwikkelingen als vergrijzing en de groeiende zorgbehoefte zijn voorspelbaar, maar zaken als financiering en concentratie van complexe zorg zijn onzeker. Bovendien is vaak niet duidelijk wat de uitkomst is van contractgesprekken tussen verzekeraars en gemeenten. Dit soort zaken maken het moeilijk voor bestuurders in de zorg om vooruit te plannen.

© Nationale Zorggids