Normal_logo_dnb_de_nederlansche_bank_

AMSTERDAM (Novum) - Verzekeraars en banken zijn het er niet mee eens dat ze meer moeten betalen voor het toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB). Dat schrijft het Financieele Dagblad maandag op basis van ingewijden.

Om het toezicht uit te breiden voert DNB de kosten de komende jaren op. De rekening hiervoor komt vooral bij banken, verzekeraars en pensioenfondsen te liggen.

Het frustreert veel bedrijven dat ze zelf door de crisis moeten snijden in de kosten en dat DNB ondertussen om steeds meer geld vraagt. De banken en verzekeraars durven volgens de krant niet openlijk kritiek op DNB te uiten, uit vrees dat ze dan harder worden aangepakt.

"Alle sectoren zitten in zwaar weer", zegt directieadviseur Theo Hoppenbrouwers bij Zorgverzekeraars Nederland in de krant. "Maar het toezicht door DNB mag tegen alle stormen in groeien met dubbele cijfers, zonder dat ons duidelijk is wat er verbetert aan het toezicht."

Het aantal toezichthouders bij DNB wordt met 54 voltijdbanen uitgebreid. Die toezichthouders gaan voornamelijk banken in de gaten houden.

In 2008 kostte het toezichtdoor DNB nog 98 miljoen euro. Volgend jaar is dat 149 miljoen euro. De overheid betaalt een deel van de kosten, maar die bijdrage gaat volgend jaar omlaag en wordt in 2015 geschrapt.

In 2005 was er al onenigheid toen de Autoriteit Financiële Markten het toezicht uitbreidde. In 2008 kwam het tot een conflict met DNB, toen de rekening voor het extra toezicht op de ontmanteling van ABN Amro bij de rest van de sector kwam te liggen. Nu zegt DNB dat vanwege de financiële crisis intensiever toezicht nodig is.