Normal_tijd_geld

Minister Edith Schippers maakte vrijdag een aangepast zorgplan bekend waarin zij pleit voor een korting op het eigen risico. Deze korting moet gaan gelden voor patiënten die naar een ziekenhuis gaan waarmee hun verzekeraar een contract heeft afgesloten. Volgens de brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) is het nog maar de vraag of deze regeling uitvoerbaar zal blijken. Dit meldt Zorgvisie.

ZN ziet positieve aanknopingspunten in de alternatieve zorgwet van de minister, maar heeft wel twijfels over een polis met een lager verplicht eigen risico als de verzekerde gebruik maakt van gecontracteerde zorg. Hoewel belonen via het eigen risico een mooi concept lijkt, twijfelen de zorgverzekeraars aan de uitvoerbaarheid van de regeling. Het zal extra tijd en geld kosten terwijl nog niet bekend is of het iets zal opleveren. ZN-woordvoerder Wouter Kniest in Zorgvisie: 'We weten niet of dit wel wenselijk is. Het is heel lastig uitvoerbaar omdat we straks per verzekerde moeten differentiëren. Hoeveel tijd en geld dit de verzekeraars gaat kosten, kunnen we op dit moment nog niet inschatten.'

Ook hoogleraar gezondheidseconomie Wim Groot zet vraagtekens bij het effect van een kortingsregeling: 'Zorgverzekeraars hebben nu al de mogelijkheid het eigen risico te verlagen. Dat doen ze niet. Waarom zouden ze het nu ineens wel gaan doen?' Alleen wanneer de financiële prikkel groot genoeg is zal de regeling effect sorteren. 'Als de prikkel te klein is, trekken mensen zich er niets van aan. Als de prikkel te groot is, dan kost het de zorgverzekeraars te veel geld', aldus Groot.

© Nationale Zorggids