Normal_medical-bureaucracy-1362384585_99

André Rouvoet, voorzitter van de brancheorganisatie van zorgverzekeraars Zorgverzekeraars Nederland (ZN), wil af van onnodige regels die de eerstelijnszorg belemmeren. Er is daarom een uitnodiging verstuurd naar alle voorzitters en directeuren van koepelorganisaties uit de eerstelijnszorg om hierover gezamenlijk het gesprek aan te gaan. Dit meldt ZN.

“Onnodige bureaucratie gaat ten koste van de kwaliteit van de zorg en jaagt ons allemaal onnodig op kosten,” aldus Rouvoet. Om zoveel mogelijk onnodige regels te schrappen wil ZN in overleg met alle brancheorganisaties. Er is daarom een uitnodiging gestuurd aan ActiZ, ANT, BTN, KNGF, KNMP, KNMT, KNOV, LVVP / NVVP, ONT, PPN en V&VN. Ook het ministerie van VWS, de patiëntenorganisatie NPCF en toezichthouder NZa zijn uitgenodigd. “Ik hoop dat alle betrokkenen bereid zijn om zich te committeren aan het daadwerkelijk schrappen van onnodige regels”, zegt Rouvoet.
 
Er komen veel geluiden uit de zorgwereld over de hoge administratieve lastendruk. Zorgverzekeraars zouden een bron zijn van veel van de geldende regels, controles en afspraken. De administratie stelt de zorgverzekeraars in staat om de geleverde zorg te controleren, zowel financieel als kwalitatief. Echter, zorgverzekeraars zijn niet de enige bron van de bureaucratie. “Toezichthouders, overheden, patiëntenorganisaties en beroepsverenigingen kunnen er ook wat van,” aldus Rouvoet. Daarnaast hebben de zorgverzekeraars zelf ook last van te veel administratie. Het doel wordt voorbijgeschoten. Daarom wil ZN het dialoog aangaan en een manier vinden om de bureaucratie te verminderen. “Laten we samen nou eens kritisch kijken welke informatie écht nodig is!” 
 
© Nationale Zorggids