Normal_online_zorgverzekering_afsluiten

Ruim tweederde van de overstappers (69 procent) dekt zijn zorgkosten met de ruime keuzevrijheid van een natura basisverzekering. Vorig jaar was dat 40 procent. Dit stelt vergelijkingssite Pricewise.nl op basis van een tussenstand van het zorgseizoen.

De waardering voor de restitutie basisverzekering, met een zeer ruime keuzevrijheid, daalt met 19 procent verder achteruit (bedroeg 34 procent in 2014). In slechts 12 procent van de gevallen kiezen mensen voor de beperkte keuzevrijheid van een budget of selectieve zorgverzekering (tegen 26 procent vorig jaar).

"Het lijkt er sterk op dat switchers steeds nauwkeuriger afwegen wat ze wel en niet precies nodig denken te hebben voor hun persoonlijke gezondheidszorg’’, reageert directeur Hans de Kok van Pricewise. "Een goede naturapolis heeft voor veel verzekerden soms vrijwel dezelfde keuzevrijheid als de restitutieverzekering, die in veel gevallen ook niet alle zorgkosten volledig dekt. De restitutiepolis lijkt langzamerhand een beetje op zijn retour, althans onder overstappers.’’

Veruit de meeste overstappers (73 procent) kiezen voor het minimaal verplichte eigen risico van 385 euro per jaar. Ongeveer 22 procent heeft gekozen voor het hoogste eigen risico van 885 euro. Dit is hoger dan het landelijk gemiddelde. De resterende 5 procent zit ertussenin.

De drie maatschappijen die tot op heden het beste verkopen op de vergelijkingssite zijn Anderzorg, De Friesland en Menzis. Zilveren Kruis, VGZ en CZ zijn minder populair. Gedurende deze laatste week van het zorgseizoen ontstaat altijd nog een enorme piek in de overstapdrukte. Doorgaans worden in deze periode zo’n half miljoen nieuwe verzekeringen afgesloten.

© Nationale Zorggids

Wilt u een korting op uw zorgverzekering van VGZ? Kijk dan hier (gesponsord)