Normal_politiebordje._politie

Onjuist besteed zorggeld moet teruggevorderd worden bij de mensen achter Stichting Zorggroep Helmond (SZH), vindt CZ Zorgkantoor. Daarom roept het 77 ex-cliënten van de zorggroep op om aangifte van fraude te doen. De Helmondse instelling zou gefraudeerd hebben met persoonsgebonden budgetten (pgb) van cliënten met psychische problemen. Dat meldt het Eindhovens Dagblad. 

De cliënten en betrokken budgethouders zijn met name jongvolwassenen met psychische problemen. De rechter oordeelde eerder dat de budgethouders zelf het pgb-geld moeten terugbetalen aan CZ omdat de verantwoording van hiervan onjuist was. In principe zijn budgethouders zelf verantwoordelijk voor de besteding van hun zorggeld. Maar, zo liet staatssecretaris Van Rijn in december weten, cliënten van frauderende organisaties mogen daar financieel niet onder lijden. Daarom wil CZ nu het geld gaan vorderen bij de frauderende zorgverlener.

Cliënten met een verleden van schulden en verslaving kregen bij SZH onderdak en begeleiding. Naar aanleiding van een publicatie van het Eindhovens Dagblad in 2014 over onjuiste declaraties over geleverde zorg startte CZ een onderzoek. Daarop besloot het eind 2014 geen pgb's meer uit te betalen aan cliënten van SZH. Rechters in Breda en Den Bosch vonden het besluit van CZ gegrond, omdat de vermoedens van fraude voldoende onderbouwd en uitvoerig gedocumenteerd waren in een rapport. Het is onduidelijk om hoeveel gefraudeerd geld het exact gaat. 

©Nationale Zorggids