Zorgpremies verschillen enorm, dekking nauwelijks

Onlangs zijn alle zorgpremies voor komend jaar bekend gemaakt. Uit onderzoek van Independer blijkt dat gezinnen in 2023 honderden euro’s meer zorgpremie gaan betalen. Zo betaalt een gezin met een 18-jarige maar liefst 600 euro meer. De kosten voor ouders met jonge kinderen gaan ook flink omhoog, namelijk met 360 euro. Wat betaal jij volgend jaar voor de zorgverzekering? Independer laat zien wat de stijgende zorgpremies betekenen voor jouw situatie. 

Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd met hun ouders. Als gezin betaal je dus alleen voor de twee volwassenen. Stel, je kiest voor het verplichte eigen risico van 385 euro, een aanvullende tandartsverzekering (met vergoeding tot 250 euro) en fysiopakket met zes behandelingen. Dan lopen de extra kosten voor het gezin in 2023 op met 360 euro per jaar. 

Wordt je kind 18 jaar? Dan gaat je zoon of dochter vanaf dat moment zorgpremie betalen. Vanaf die leeftijd ben je namelijk verplicht om in elk geval een basisverzekering te hebben. Je 18-jarige kan zelf een zorgverzekering kiezen, of dezelfde verzekering houden als de ouders. Doordat de zorgpremies flink stijgen in 2023, lopen de kosten voor dit gezin heel fors op. Ten opzichte van vorig jaar is een gezin met een 18-jarige namelijk maar liefst 600 euro meer kwijt op jaarbasis. Independer zorgexpert Mirjam Prins: “Dit is natuurlijk een enorme stijging in een tijd dat alles al fiks duurder wordt. Het kan dus zeker lonen om goed zorgverzekeringen te vergelijken om te zien of je ergens beter of goedkoper uit bent.”

Alleenstaand of samenwonend stel

Een jonge alleenstaande of een samenwonend stel kiest vaak voor enkel een basisverzekering met het hoogste vrijwillig eigen risico van 885 euro. Per persoon stijgen de kosten in 2023 met 19 euro per maand, wat uitkomt op ruim 227 euro per jaar. Als samenwonend stel ben je dus 455 euro meer kwijt per jaar aan de zorgverzekering. Mirjam Prins: “In ruil voor een verhoogd eigen risico krijg je korting op de zorgpremie. We zien dat die korting in 2023 afneemt ten opzichte van vorige jaren. Dit betekent dat het voordeel van een hoger eigen risico lager wordt.” 

Stijgingen in basisverzekering en aanvullende pakketten

De premies stijgen flink. In 2023 ga je tussen de 3,75 euro en 9,30 euro per maand meer betalen voor de basisverzekering. Het gaat hier om de naturapolis, dat is de meest afgesloten basisverzekering. “Doordat ook de collectieve korting van 5 procent op deze verzekering vervalt, zijn collectief verzekerden extra de klos. Dit zorgt voor de grootste stijging in jaren”, aldus Mirjam Prins zorgexpert van Independer.

Uit analyse van Independer blijkt dat er weinig verschillen zijn in de inhoud van de aanvullende pakketten voor tandarts en fysiotherapie. De veranderingen zitten vooral in de zorgpremie. Bij ongeveer de helft van alle aanvullende verzekering stijgt de premie ten opzichte van dit jaar. De hoogte hiervan verschilt sterk per pakket. Zo zijn er zeer lichte stijgingen, zoals 0,30 cent per maand voor Menzis ExtraVerzorgd 1. Maar ook stijgingen van meerdere euro’s per maand, zoals 5 euro voor Nationale Nederlanden Pakket Jij & Pubers. 

Bekijk hier wat voor jou de beste zorgverzekering is

Door: Nationale Zorggids