Normal_marek-studzinski-km9lau0yml8-unsplash__1_

De bloedverdunner apixaban van farmaceut Bristol Meyers Squibb (BMS) wordt hier flink duurder voor zorgverzekeraars nu Sandoz in hoger beroep een rechtszaak tegen de Amerikaanse farmaceut heeft verloren. Sandoz vocht het BMS-patent aan, maar deze houdt stand tot in 2026. Het Zwitserse Sandoz moet zijn goedkopere versie van apixaban van de geneesmiddelenmarkt halen. Dit tot grote teleurstelling van VGZ en CZ, omdat de kosten nu weer zullen oplopen naar het oude niveau. Dit meldt het Financieele Dagblad. 

Eerder oordeelden rechtbanken dat Sandoz en andere generieke fabrikanten vrij spel hadden op de markt, maar die uitspraken zijn door het gerechtshof teniet gedaan. Vorig jaar introduceerde de Zwitserse farmaceut een eigen versie van apixaban, in de veronderstelling dat het patent van BMS niet rechtsgeldig zou zijn vanwege een gebrek aan technologische vernieuwing. Sandoz had een exclusief contract met Menzis, CZ en VGZ.

Kosten naar het oude niveau

Nu het patent in Nederland volgens het gerechtshof wel rechtsgeldig is omdat er geen sprake is van gebrek aan vernieuwing, moeten de zorgverzekeraars de samenwerking aangaan met BMS om het antistollingsmedicijn te kunnen inkopen. VGZ is teleurgesteld, want door het contract met Sandoz kon de verzekeraar flinke besparingen realiseren. “Nu zullen de kosten weer toenemen naar het oude niveau.” De hoop is dat de rechter in de bodemprocedure toch een ander oordeel velt.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky