Vrouw moet door apotheek bereide methylfenidaat zelf betalen

Een vrouw met adhd stapte naar de Geschillencommissie voor zorgverzekeringen (SKGZ) omdat haar verzekeraar VGZ de door de apotheek bereide pillen methylfenidaat niet vergoedt. Er zijn volgens VGZ namelijk gelijkwaardige alternatieven. De Geschillencommissie geeft de verzekeraar gelijk en dus moet de vrouw haar voorkeurspillen uit eigen portemonnee betalen. Dit meldt de Telegraaf.

Het gaat om het medicijn methylfenidaat dat ze al sinds 2018 slikt. Omdat ze steeds last had van bijwerkingen bij verschillende merken, stapte ze over op een door de apotheek bereide variant. Daarbij kreeg ze geen last van bijwerkingen. Helaas voor haar wil VGZ dit niet vergoeden, omdat er genoeg gelijkwaardige alternatieven op de markt zijn. Vergoeding van apotheekbereidingen vanuit het basispakket is alleen mogelijk bij gebrek aan alternatieven.

Incidentele coulance

Volgens de vrouw krijgen ook andere VGZ-verzekerden dit middel vergoed, maar volgens de Geschillencommissie betekent dit niet dat de verzekeraar dit ook voor haar moet doen. Er zijn gevallen waarbij uit coulance een vergoeding wordt betaald, maar dit is slechts incidenteel. Daar kan zij ook geen rechten uit ontlenen, aldus SKGZ. 

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky