Flinke lastenverzwaring door zorgpremie voor gepensioneerden met AOW

Zorgbehoevenden krijgen in 2024 te maken met een flinke lastenverzwaring tot wel 944 euro per jaar. Vooral verzekerden die afhankelijk zijn van een restitutiepolis en gepensioneerden met alleen een AOW-uitkering, zullen met een flinke lastenstijging te maken krijgen. Dit meldt Poliswijzer.nl. 

De goedkoopste restitutiepolis in 2024 is 160,95 euro. De zorgtoeslag daalt tot 127 euro per maand, waardoor zorgbehoevenden met deze polis geen geld overhouden maar juist 33,95 euro zelf moeten betalen. De maandelijkse lastenverzwaring komt uit op 47 euro per maand, concludeert Poliswijzer.nl die de bedragen met dit jaar heeft vergeleken. Daar zijn een aanvullende tandarts- of fysioverzekering nog niet eens in meegenomen.

Gepensioneerde stellen met alleen AOW

Gepensioneerden met alleen een AOW kunnen het komend jaar zwaar krijgen: stellen die naast hun basisverzekering ook een tandartsverzekering en fysioverzekering hebben, betalen samen in 2023 324 euro per maand – binnen de goedkoopste polis. Haal daar de gezamenlijke zorgtoeslag van 265 euro vanaf en dan komen ze uit op een eigen betaling van 59 euro per maand. Volgend jaar ligt hun gezamenlijke zorgpremie maandelijks op 380 euro en krijgen ze iedere maand 243 euro. Hierdoor betalen ze geen 59 euro meer, maar moeten ze maandelijks 137 euro ophoesten. De lastenverzwaring voor gepensioneerde stellen in deze situatie komt neer op 944 euro per jaar.

Hard getroffen

“Vooral de lage inkomens en dus de mensen die zorgtoeslag krijgen worden hard getroffen. Voor mensen die geen zorgtoeslag krijgen en ieder jaar voor de goedkoopste basisverzekering kiezen is de lastenverzwaring ‘slechts’ 7 euro per maand, oftewel 84 euro per jaar”, concludeert zorgexpert Jorn Alders van Poliswijzer.nl.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky