Normal_038_ik_in_mijn_kantoor

Niet lekker in je vel zitten en niet af kunnen vallen? Snel blauwe plekken, moeilijk kunnen lopen en pijn hebben?

Door Ilse Fortuin

Je zit niet lekker in je vel en je wilt meer energie hebben om te kunnen doen wat je wilt. Heb jij:

  • last van pijn of "zware" benen
  • een schurende huid als je loopt 
  • opgezwollen benen 
  • snel blauwe plekken 
  • koude handen, voeten en/of onderbenen -
  • moeite met afvallen?

Dan zou je wel eens last van lipoedeem kunnen hebben. Lipoedeem betekent letterlijk vet- en vochtophoping. Het is een pijnlijke en chronische ziekte. Bij lipoedeem is er een stoornis in de aanmaak van vetweefsel, de afvoer van vocht via de lymfvaten is vaak niet optimaal. Het gevolg is een onderhuidse ophoping van vet(lip) en vocht (oedeem).

Over het ontstaan van lipoedeem bestaat nog veel onduidelijkheid. Wel zijn de volgende feiten bekend:

  • lipoedeem komt hoofdzakelijk bij vrouwen voor
  • het wordt NIET veroorzaakt door te veel eten
  • erfelijke factoren spelen een belangrijke rol
  • de ziekte wordt veroorzaakt door hormonale schommelingen

Over hormonale schommelingen kan ik je als Trainer Hormoonfactor van alles vertellen. Als lipoedemer kwam ik zo'n drie jaar geleden in aanraking met de hormoonfactor. Na een lange en frusterende zoektocht, ben ik de principes van de hormoonfactor samen met mijn coach toe gaan passen, en wat er gebeurde was fantastisch! Ik bleek af te kunnen vallen, meer energie te kunnen hebben, zelfs mijn benen werden slanker en nog belangrijker ik had minder pijn in mijn benen!

5 voedingstips

Die lange en frustrerende zoektocht wil ik jou graag besparen en daarom vertel ik je graag wat meer over de drie pijlers waar ik me op heb gericht: voeding, training en stressbeperking. Om deze drie onderdelen in één blog te behandelen, is wat veel, vandaar dat ik je vandaag alleen vijf tips op het gebied van voeding geef:

1. Eet alleen alles wat ooit heeft gerend, gevlogen of gezwommen

2. Eet alles wat je vers kunt bereiden

3. Vermijd pakjes, zakjes en kant- en klaarmaaltijden 

4. Eet voldoende vetten, koolhydraten, fruit, eiwitten en groenten

5. Vermijd producten waar suiker in zit 

Nu denk je misschien: dat klinkt erg makkelijk, die adviezen zie ik vaker voorbij komen. En misschien ben je ergens enthousiast aan begonnen en lukte het steeds niet om door te zetten. Dan weet je dus ook hoe lastig het is om in actie te komen en daar blijvend resultaat mee te behalen. Door mijn persoonlijke ervaring kan ik jou precies daar ondersteunen waar jij dat nodig hebt, zodat het je dit keer wel lukt! Ik heb ook nog een e-book geschreven over dit onderwerp. Interesse? Stuur dan een mailtje naar info@praktijk-evenwicht.nl of kijk op www.praktijk-evenwicht.nl. Gezonde groet, Ilse Fortuin, trainer Hormoonfactor.