Marja Ruijterman tijdens haar voorstelling Soulstory, foto: Pictures by Gaab Fotografie / Gaab van Hall

Deze column gaat ook over: Je bent meer dan je relatie, lichaam, geld, uiterlijk, status, leeftijd, enzovoort...

Een aantal jaren geleden werden honderden werknemers van de KPN ontslagen. Mensen die er soms al dertig jaar werkten. Na een kort gesprek van tien minuten stonden ze buiten. Jarenlang werd hun letterlijk geleerd dat ze "KPN-groen waren" en ze voelden zich groen en hielden van het bedrijf.

Door Marja Ruijterman

Ik mocht ze met een workshop een hart onder de riem steken en was verbijsterd dat mensen met zoveel ervaring in één klap hun zelfvertrouwen kwijt waren. Dat dat zo snel kan gaan.

Ze waren woedend en bang. Als KPN-er voelden ze zich vertrouwd. Ze vroegen zich af of ze buiten de KPN ook nog wel ergens goed in waren.

Aan één kant is het natuurlijk afschuwelijk om je baan kwijt te raken en zeker op zo'n onpersoonlijke en keiharde manier. Op dit moment overkomt het weer velen. Aan de andere kant is het een schijnzekerheid je alleen zeker van jezelf te voelen als je werk doet dat je al jaren doet voor één en hetzelfde bedrijf.

Ben ik nog wel iemand zonder werk?
Ben ik nog iemand zonder mijn werk? Tel ik nog mee in de maatschappij? Ja natuurlijk, ben je nog iemand en in deze onzekere tijden is het zaak je dat goed te realiseren. Als je afhankelijk bent van werk en van anderen om het gevoel te hebben dat je iets betekent, klopt er iets niet.

Van slachtoffer naar zelfrespect
Ik hoor het vaak... sinds mijn man werkloos is, is hij niet meer te genieten. Ook naar de kinderen toe, zelfs de hond krijgt het te verduren. Deed hij maar iets in huis. Kom ik thuis van mijn werk en dan moet ik ook nog het huishouden doen. Hij zit daar maar wat op de bank.

Ik zie ze voor me: mensen die, ook als ze topbanen hadden, geweldig werk deden en me nu vertellen: "Ik ben niets waard, wat kan ik nou eigenlijk?" Mensen die hun frustraties thuis afreageren zodat ook hun relatie op springen staat en ze dreigen af te glijden in een negatieve spiraal.

Lurven
Werkloos zijn is iets wat nu velen overkomt die het nooit hadden verwacht. Deze crisis is niet jouw schuld. Het is wel je eigen verantwoordelijkheid wat je met je leven doet. Je bent meer dan alleen je baan, dat kun je je werkloosheid niet aanrekenen. Je voelt jezelf direct een stuk beter als je besluit te stoppen met het slachtofferschap en jezelf weer op orde brengt.

Je zelfrespect stijgt op het moment dat je je schouders eronder zet en je geliefden weer gaat zien en waarderen. Als je actief blijft in huis en daar omheen. Als je iemand ergens mee helpt, al is het nog zo klein.

Je eigenwaarde stijgt als je de mensen om je heen iets geeft van je tijd en liefde. Als je goed voor je lichaam en je geest zorgt zodat je een frisheid uitstraalt en vrolijk en zelfverzekerd overkomt, zal het solliciteren je ook meteen een stuk beter afgaan.

Grijp jezelf bij de lurven en stop met dat zelfbeklag. Je zult je een stuk beter voelen.

Tips:

  • Zorg dat je frisse lucht krijgt, ga elke dag zeker een uur wandelen of fietsen.
  • Lees boeken die inspireren.
  • Zoek iets waar je je creativiteit in kwijt kunt.
  • Verwerk je verdriet door er over te praten. Een kwartier over je angsten en woede en dan zorg je dat je een kwartier constructief praat, anders worden mensen moe van je. Geef precies aan wat je wilt en hoe lang als je met vrienden of geliefden praat. Dan weten ze ook waar ze aan toe zijn. Geen oeverloos gezeur over je situatie. Geef anderen ook de gelegenheid om iets te vertellen. Dan weet je dat je niet de enige bent met problemen.
  • Ga naar interessante lezingen en ontmoet inspirerende mensen. Netwerken geeft energie.
  • Twitter, link en schrijf een blog over wat je meemaakt of over je ervaring in je werk.
  • Geef liefde aan je geliefden en doe leuke dingen met ze.
  • Zit jezelf niet op je kop en wees lief voor jezelf.
  • Stop met slachtoffer zijn en neem je leven in eigen handen.
  • Gebruik de tijd dat je niet werkt om andere, zinnige dingen te doen.
  • Kijk naar je gedachten en weet dat als je gedachten te negatief zijn dat je andere gedachten kunt kiezen.
  • Denk en praat met mensen over mogelijkheden die je kunt creëren. Schrijf ze op.
  • Ga naar een meditatiecentrum en zoek de rust in jezelf.
  • Zie het als een avontuur, zoals je ook kunt genieten van een avonturenfilm. Ditmaal ben jij de hoofdrolspeler.

© Marja Ruijterman / Nationale Zorggids