Normal_image-2017-03-08

Gastblogger deze week is #nieuwedenkerindezorg Sanne Gooskens, bedenkster van de website Scouters.nl. Haar broertje was jong en energiek toen hij op 26-jarige leeftijd een dwarslaesie kreeg. Na een lange revalidatie vond hij een eigen woning en kon weer zelfstandig wonen.

Door #Nieuwedenkersindezorg

Wars van het patiënt-zijn zocht hij zijn eigen weg in passende oplossingen en hulpmiddelen. Het werd een hele zoektocht, die leek op die van mijn beperkte vader en ouder wordende oma. Ook zij wilden zelf innovatieve en stijlvolle hulpmiddelen vinden. Maar ze konden nergens onafhankelijk advies of passende hulpmiddelen vinden. Zo is het idee voor Scouters ontstaan: een toegankelijke website met onafhankelijk advies en informatie over innovatieve hulpmiddelen voor en door iedereen die beter wil bewegen.

Mensen met bewegingsbeperkingen enthousiast
Begin 2014 ging de zorginstelling waar wij werkten krimpen, dus mailde ik mijn collega Erica Bouma mijn plan en zij was meteen enthousiast. Als een razende zijn we samen aan de slag gegaan. Er zijn in Nederland ruim 2 miljoen mensen mindervalide, door een blessure, lichamelijke handicap of het minder goed kunnen bewegen door ouderdom. We zijn met verschillende mensen die een bewegingsbeperkingen hebben en mantelzorgers gaan praten, om te toetsen of de behoefte van mijn broertje, vader en oma echt breder was. Het was prachtig mensen te ontmoeten, te praten over hun zoektocht en het enthousiasme over Scouters te delen. Ze hielpen van het begin af aan mee en zijn ook nu een wezenlijk onderdeel van Scouters.

Brug slaan tussen ouderen, gehandicapten en mensen met blessures
Lastiger was het om ingangen en aansluiting te vinden bij belangenvertegenwoordigers, patiëntenverenigingen, ouderenbonden, beroepsverenigingen en kennisinstituten. Wij hadden geen ‘naam’, maar wel een vernieuwend plan waarmee we verschillende doelgroepen wilden helpen. En wij denken vanuit iets wat je wil kunnen en wat daarvoor nodig is, onafhankelijk van je leeftijd of aandoening, terwijl veel organisaties juist op een specifieke aandoening of doelgroep zijn ingericht. Maar de aanhouder wint, en zo vonden we gelukkig mensen die in ons en in Scouters geloven. Met hun steun kregen we in het voorjaar van 2015 de financiering voor de ontwikkeling van Scouters bij verschillende fondsen rond en kreeg stichting Scouters een bestuur van drie bevlogen en ervaren mensen die ons vol vertrouwen steunen. We konden van start met de bouw en ontwikkeling van Scouters.

En nu verder: samen beter in beweging
En nu is Scouters voor iedereen toegankelijk. Voor en door alle mensen met blessures of mobiliteitsbeperkingen en hun verzorgenden die op zoek zijn naar onafhankelijke oplossingen en innovatieve hulpmiddelen. Of het nu gaat om het aandoen van je schoenen waarbij elastische veters een oplossing kunnen zijn of een robotstofzuiger om je huishouden nog zelf te kunnen doen. We zijn continu op zoek naar de beste oplossingen, hulpmiddelen en ervaringen. We hebben daarbij niet de illusie of doelstelling om compleet te zijn, maar wel goed en onafhankelijk. Dat doen we samen met mensen met een bewegingsbeperking, die oplossingen en producten aandragen en waarderen. Ook de producenten van hulpmiddelen die we hebben gevonden en opgenomen hebben enthousiast gereageerd, stellen hun content beschikbaar en sturen ons producten, zodat de onafhankelijke redactie of het testteam deze kan testen en de ervaring op Scouters kan delen.

We hopen en werken er nu hard aan dat mensen, die iets willen doen maar beperkt zijn in hun beweging, de weg naar Scouters vinden. En hier dan ook het antwoord vinden dat zij zoeken en echt vooruit komen. Op termijn hopen wij dat Scouters een hele community wordt van en voor iedereen met een bewegingsbeperking. Waar je binnen een makkelijk toegankelijke en inspirerende omgeving onafhankelijk advies en mooie hulpmiddelen vindt, zodat je beter beweegt en vooruit komt. Zodat mensen zichzelf en elkaar kunnen helpen, dat zou fantastisch zijn!

© Nationale Zorggids / Sanne Gooskens