blindenstok

GRONINGEN (Novum) - De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onderzoekt twee sterfgevallen in blindeninstituut Bartiméus in Doorn. In de instelling overleed deze week voor de tweede keer in korte tijd een zwaar gehandicapte patiënt.

Twee weken geleden stikte een bewoner in zijn eten en dinsdag overleed een patiënt die water in haar longen had gekregen nadat ze in bad onwel was geworden. Volgens Bartiméus hebben de medewerkers snel en adequaat gehandeld en is de bewoner overleden aan een dubbele longontsteking die was veroorzaakt door een virus.

De instelling heeft zelf een externe partij ingeschakeld voor onderzoek naar de eerste dode. "Maar dat gaan wij niet afwachten. We zijn zelf ook druk bezig met het verzamelen van alle informatie over wat er in beide gevallen precies is gebeurd", zegt een woordvoerder van de inspectie. Van verscherpt toezicht is vooralsnog geen sprake. Beide sterfgevallen zijn door Bartiméus bij de inspectie gemeld.

Het instituut ontkent ten stelligste dat de sterfgevallen iets te maken hebben met een reorganisatie waarbij vorige maand tientallen banen verdwenen.