Inkomensafhankelijke huurverhoging

AMSTERDAM - Een deel van de chronisch zieke en gehandicapte huurders wordt vrijgesteld van het betalen van de inkomensafhankelijke huurverhoging. Dat meldt de Woonbond op haar website.

Er zijn vier criteria waaraan mensen moeten voldoen om de zogenaamde 'gluurverhoging' niet te hoeven betalen. Deze criteria zijn een AWBZ-indicatie voor verpleging, verzorging of individuele begeleiding, een indicatie voor verblijf in een AWBZ-instelling, maar die nog wel thuiswonen, het ontvangen van ADL-assistentie in een aangepaste woning en aanpassingen aan een woning op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO).

Als aan de criteria wordt voldaan, hoeven zowel de huurders zelf als hun huisgenoten de inkomensafhankelijke huurverhoging niet te betalen. Daarnaast zal ook het inkomen van eventuele mantelzorgers niet mee worden genomen in de berekeningen. Bezwaar maken tegen de huursverhoging moet voor 1 juli gebeuren. Meer informatie over de nieuwe regels is te vinden op de website van de Woonbond.

© Nationale Zorggids / Ype van Woersem