Rechtbank

DEN HAAG – Vier jaar nadat beroep werd aangetekend tegen de invoering van de zorgzwaartebekostiging heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) bepaald dat de gehanteerde tarieven voor zorgzwaartepakket 1 tot en met 5 niet te laag zijn. Dit meldt Zorgvisie.

In 2009 gingen 70 instellingen voor verstandelijk gehandicaptenzorg in beroep, omdat voor bepaalde onderdelen van de zorg geen dekkende tarieven werden gehanteerd. Inmiddels heeft het CBb na vier jaar bepaald dat de tarieven weliswaar niet toereikend zijn voor instellingen om de kosten te dekken, maar ook niet te laag zijn. Instellingen hebben zelf de verantwoordelijkheid  om binnen budget te blijven of het verschil zelf bij te passen, aldus het CBb. 
 
Positief
Desondanks heeft de bezwarenprocedure ook positieve zaken opgeleverd, vindt Hans Cosijnse van het VGN. Er is opnieuw gekeken naar de toeslag voor ademhalingsondersteuning en er is extra geld beschikbaar gekomen voor toelating van sterk gedragsgestoorde lvg'ers en dagbesteding voor lichamelijk gehandicapten.
 
© Nationale Zorggids