Normal_station_ns

Namens D66 Tilburg zal Peter van Gool schriftelijke vragen stellen aan het college over de mogelijkheid voor mindervaliden om op station Tilburg Universiteit op de trein te stappen. De vragen komen in reactie op de werkzaamheden die door ProRail zijn gestart voor het aanleggen van liften op station Tilburg Universiteit. Dat meldt gehandicaptenorganisatie ANGO.

De liften worden geïnstalleerd om het station toegankelijk te maken voor mindervaliden. Voor mensen in een rolstoel is het echter niet mogelijk om vanaf dit station op de trein te stappen. De assistentie die daarvoor nodig is ontbreekt. Peter van Gool: 'Naar treinen zwaaien op het station is één, maar in- en uit kunnen ‘stappen’ voor mindervaliden is dan een noodzakelijke tweede. Nederland loopt ver achter waar het gaat om de toegankelijkheid van het openbaar vervoer voor mindervaliden, hier moeten we proberen een inhaalslag te maken.'

ProRail heeft laten weten in het kader van het project ‘Toegankelijkheid’ stations beter bruikbaar te willen maken voor mindervaliden. Op station Tilburg Universiteit is het echter niet mogelijk om als gebruiker van een rolstoel of scootmobiel daadwerkelijk de trein in en uit te komen. Hiervoor moet de hulp worden ingeroepen van NS-personeel en gebruik worden gemaakt van een zogeheten 'brug'. Deze faciliteiten zijn niet aanwezig op station Tilburg Universiteit. Navraag bij de NS-afdeling die de assistentie van gehandicapten coördineert blijkt dit te bevestigen.

Van Gool is van mening dat deze voorzieningen er snel moeten komen, aangezien er ook al een redelijke investering is gedaan voor de aanleg van liften. In Tilburg heeft op dit moment alleen het Centraal Station de beschikking over faciliteiten en assistentie voor gehandicapten. In sommige andere steden zijn voor het assisteren bij het in- en uitstappen afspraken gemaakt met andere partijen dan de NS.

© Nationale Zorggids