Normal_voeten

Een voetdrukmeting in de schoen kan een groot deel van de voetproblemen van diabetici voorkomen. Dat blijkt uit onderzoek van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam. Met de meting kunnen zorgverleners zien op welke plekken de voet een risico loopt en maatregelen treffen om wonden te voorkomen. Dat meldt het Diabetes Fonds. 

Jaarlijks ondergaan 1700 diabetespatiënten een of meerdere amputaties. Diabetes kan leiden tot gevoelloze voeten en afwijkingen in de stand van de voet, waardoor drukplekken ontstaan. Deze kunnen uitgroeien tot wonden en zweren, die – door de diabetes - slecht genezen.

Wetenschappers van de afdeling revalidatie van het AMC onderzochten 170 diabetici met voetproblemen. Een deel kreeg in de orthopedische schoen een speciale zool die de drukverdeling onder de voeten meet tijdens het lopen. Op basis van de gemeten druk konden de onderzoekers de schoenen en steunzolen aanpassen en zo de druk verlagen op plekken die veel belast werden maar waar nog geen wonden te zien waren. Deze aanpak blijkt goed te werken; de druk werd met gemiddeld 20 tot 30 procent verlaagd.

De voetdrukmeting wordt al door enkele centra in Nederland toegepast bij het aanmeten en evalueren van schoenen. De onderzoekers pleiten ervoor om de voetdrukmeting bij meer voetencentra te introduceren. De resultaten van het onderzoek zijn verschenen in het vakblad Diabetes Care.

© Nationale Zorggids