Normal_copyright_stockfreeimages_diabetes_arts_

Het Diabetes Fonds gaat gegevens van diabetespatiënten opslaan in een zogenoemde biobank. Voor het project is 425 duizend euro beschikbaar gesteld door de Vriendenloterij. Het Fonds verwacht dat mensen met diabetes type 1 in de nabije toekomst veel baat zullen hebben van de biobank. Dat meldt Trouw.

In de biobank komen anonieme gegevens van alle mensen in Nederland met diabetes type 1. Hiermee hoopt het Diabetes fonds meer informatie te krijgen over welke behandeling beter aanslaat, en bij wie. Adjunct-directeur Dries Hettinga: 'Als je kijkt naar de gemiddelde uitkomsten van behandeling van diabetes, blijven de resultaten beperkt. Maar er zijn altijd mensen die heel goed reageren en mensen die slecht reageren.'

Door het registreren van die verschillen kunnen patiënten mogelijk gerichter en dus ook doeltreffender worden behandeld. Daarnaast kunnen de gegevens in de biobank een impuls betekenen voor wetenschappelijk onderzoek naar de genezing van diabetes type 1, zo hoopt het Diabetes Fonds.

Ruim 100 duizend mensen in Nederland hebben diabetes type 1. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een fout in het eigen afweersysteem. Patiënten moeten insuline spuiten om hun bloedsuikerwaardes op het goede niveau te houden. Het Diabetes Fonds denkt dat de biobank binnen twee jaar operationeel kan zijn.

© Nationale Zorggids