Normal_rolstoel__3_

Studenten met een functiebeperking zijn steeds minder tevreden over de faciliteiten die hen worden geboden om een studie te doen op HBO of WO-niveau. Hun waardering voor de studiemogelijkheden vertoont een dalende trend, zo blijkt uit de Gebruikerstoets Studeren met een Handicap 2014 van het Centrum Hoger Onderwijs Informatie (CHOI).

Zowel in het HBO als het WO is er een kanteling te zien in de tevredenheid van studenten met een functiebeperking. Ze zijn positiever dan voorheen over het begrip en de kennis van zaken bij docenten en over de beschikbare begeleiding. Maar tegelijk heerst er groeiende onvrede over de feitelijk beschikbare hulpmiddelen en aanpassingen in het onderwijs. Een mogelijke verklaring voor deze kanteling is dat het studieklimaat in het hoger onderwijs steeds strenger wordt, de tempo-eisen stijgen en er minder ruimte is voor herkansingen. Het risico op minder aandacht voor studenten die juist extra aandacht nodig hebben, ligt daarbij op de loer.

In de gebruikerstoets is een ranglijst van hogescholen en universiteiten opgesteld. Traditioneel staan de universiteit in Wageningen en de technische universiteiten in Eindhoven en Twente hoog op de ranglijst als het gaat om studeren met een handicap. Minder tevreden zijn de studenten over de beide Amsterdamse universiteiten. Hierbij verdient vermelding dat de zeer lage oordelen over de rechtenfaculteiten zwaar op deze universiteiten drukken. Bij de grote en middelgrote hogescholen blinkt de NHTV al jaren uit op het gebied van studeren met een handicap. Avans is de beste van de ‘echt grote’ hogescholen. Windesheim, de Hogeschool Rotterdam, de Hanzehogeschool Groningen en Hogeschool Leiden vallen op door hun constante stijging over de afgelopen drie jaar. De hekkensluiters zijn, ook dit jaar weer, de Hogeschool van Amsterdam, NHL en Hogeschool InHolland.

© Nationale Zorggids