Normal_slapen_vrouw

Volwassenen die meer dan acht uur per nacht slapen, hebben een veel grotere kans op een beroerte dan mensen die zes tot acht uur per nacht slapen. Dat blijkt uit een studie van de University of Cambridge, meldt Nu.nl.

De onderzoekers bestudeerden de slaapgegevens van bijna tienduizend Europeanen tussen de 41 en 82 jaar oud. De deelnemers werden tien jaar gevolgd. Twee jaar later noteerden zij de duur van hun slaap. Tussen 2002 en 2004 later deden ze dit nog een keer. Alle beroertes tot april 2009 werden nog meegenomen in het onderzoek. Met een beroerte wordt een herseninfarct en/of hersenbloeding bedoeld.

Tijdens het onderzoek kregen 346 deelnemers een beroerte. Tien procent van de deelnemers sliep langer dan acht uur. Zij hebben volgens de onderzoekers 46 procent meer kans op een beroerte dan de mensen die tussen de zes en acht uur slapen. De onderzoekers hebben geen verklaring gevonden voor het verband. Het kan ook zijn dat het slapen juist een gevolg is of een voorteken van een mindere gezondheid van de hersenen.

© Nationale Zorggids