Normal_headphones-407190_640

In Nederland hebben meer dan een miljoen mensen een leesbeperking. Dat aantal zal de komende vijf jaar vanwege de vergrijzing met twintig procent toenemen. Om die reden krijgen mensen met een leesbeperking gratis toegang tot audioboeken. Zij kunnen die luisteren via internet. Dit meldt RTL Nieuws.

De Stichting Aangepast Lezen, CBB en Dedicon en de Koninklijke Bibliotheek hebben de handen ineen geslagen om Audiolezen meer toegankelijk te maken voor mensen met een leesbeperking. Nederland telt ruim 600.000 dyslectici en ongeveer 300.000 slechtzienden. 

Voor mensen met een leesbeperking heeft de Stichting Aangepast Lezen een collectie van ruim 70.000 gesproken boeken en vele tijdschriften en kranten. Mensen met een leesbeperking kunnen via de website Audiolezen.nl en de Audiolezen app laagdrempelig kennismaken met de gesproken collectie van de Stichting Aangepast Lezen. Het doel is om Audiolezen meer toegankelijk te maken. Toegang tot de collectie van audioboeken is voorlopig dan ook kosteloos. Voor toegang tot de circa 175 gesproken versies van populaire kranten en tijdschriften geldt een kleine vergoeding. Alle boeken, kranten en tijdschriften zijn volledig beschikbaar in de app van Audiolezen. Mensen met een leesbeperking kunnen zich gratis registreren bij de stichting om toegang te krijgen tot het materiaal. 

Audiolezen is een initiatief van de Stichting Aangepast Lezen in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek. Het ministerie van OCW ondersteunt het initiatief.

© Nationale Zorggids