Normal_jeuk

Artsen van meerdere Nederlandse universiteitsziekenhuizen gaan een inventarisatie doen naar mensen met extreem pijnlijke jeuk door netelroos en galbulten. In Nederland worden mogelijk zo'n 10.000 tot 15.000 mensen gehinderd door de jeukproblemen ('urticaria'). Dat meldt De Telegraaf. 

Universiteitsziekenhuizen in Amsterdam, Utrecht, Groningen, en wellicht Rotterdam gaan op zoek naar raakvlakken en overeenkomsten in het klinische beeld van deze huidjeuk. “Het gaat om een huidaandoening waar patiënten gaandeweg ’stápeldol’ van worden”, zegt dermatoloog dr. Thomas Rustemeyer van het VUmc

Volgens hem krijgt één op de vijf Nederlanders een korte periode van enkele dagen tot weken met heftige jeuklachten. Rustemeyer: “Dat kan al heel hinderlijk zijn. Maar bij de extreme variant, ’chronische spontane urticaria’ (csu) met rode, gezwollen bulten en verdikkingen, weten patiënten werkelijk niet meer waar ze het moeten zoeken van de jeuk en de pijn. Die is er elke seconde van de dag. De levenskwaliteit is soms dramatisch. Je gaat weliswaar niet dood aan csu, maar het maakt je leven wel kapot.”

De ziekenhuizen gaan de ziekte inventariseren en hopen daarmee de ziekte weer een impuls te geven. Volgens Rustemeyer gaat het beschikbaar komen van een goede behandeling nog te langzaam. 

© Nationale Zorggids