Normal_beperking

Mensen met een arbeidsbeperking kunnen soms alleen met aanpassingen aan de slag bij een gewone werkgever. Zij zijn dan aangewezen op een beschutte (beschermde) werkomgeving. Gemeenten zijn sinds 1 januari 2015 verantwoordelijk voor het regelen van beschut werk. De Inspectie SZW heeft onderzocht hoe ver gemeenten zijn met de inrichting van beschut werk. Uit het onderzoek blijkt dat er bij gemeenten vooral sprake is van beleidsvorming en nog niet van concrete invulling.

81 procent van alle 393 gemeenten in Nederland heeft beleid opgesteld over het aanbieden van beschut werk. 14 procent heeft geen beleid voor beschut werk maar heeft voor de doelgroep wel alternatief beleid opgesteld. 5 procent (20 gemeenten) geeft aan niets te doen. Alle gemeenten hebben dit beleid inmiddels in een verordening vastgelegd.

Van de 373 gemeenten die beleid hebben voor de betreffende groep van mensen met een arbeidsbeperking, kan een derde (123 gemeenten) daadwerkelijk aangeven hoeveel plekken zij voor deze mensen willen realiseren in 2015. Tweederde, dit zijn 260 gemeenten, heeft nog geen concrete voornemens op dit punt.

Alle gemeenten samen krijgen geld om, op termijn, uiteindelijk 30.000 beschutte plekken te organiseren. Het door het kabinet beoogde aantal plekken per ultimo 2015 is 1.600. Vooralsnog zijn de gemeenten voornemens bijna 500 plekken in 2015 te realiseren.

© Nationale Zorggids