Normal_hoor_gehoor_horen_hoortoestel

Hoortoestellen kunnen onvoldoende worden afgestemd op de verschillende omgevingen waarin mensen zich begeven. Het bijstellen van hoortoestellen op afstand en het bijstellen door slechthorenden zelf wordt dan ook gezien als nieuwe trend in de hoorzorg. Tonen Audiologische Techniek doet hier onderzoek naar.

Binnenkort zal Tonen Audiologische Techniek onderzoek doen bij 250 slechthorenden. Hiervoor zal worden onderzocht of bijstellingen van hoortoestellen op afstand en zelfmanagement achteraf mogelijk zijn, met behoud van kwaliteit en klanttevredenheid. Gebruikers kunnen hun hoortoestellen dan bijstellen op elke denkbare plek, en op elk gewenst moment. De verschillende situaties waarin hoortoestelgebruikers zich bevinden. vragen om meerdere malen afstellen van een hoortoestel per dag. 
 
Bij zelfmanagement hebben slechthorenden de touwtjes in handen. Ze zijn minder afhankelijk van audiciens en nog beter in staat hun hoortoestellen af te stellen op hun omgeving. De nieuwe hoortoestellen, die zelfmanagement mogelijk maken, zijn inmiddels opgenomen in de database met goedgekeurde toestellen. Tonen zal, met de ervaringen die worden opgedaan in de testfase, een protocol ontwikkelen waarmee slechthorenden in de toekomst verantwoord zelf kunnen bijstellen.  
 
© Nationale Zorggids