Normal_euro_geld_betalen__10_

Doordat Nederlanders een te hoge bijdrage voor Wmo-voorzieningen moeten betalen, ziet een kwart van hen af van zorg en ondersteuning. Vier op de tien gemeenten vragen bovendien altijd de maximale eigen bijdrage. Binnenlands Bestuur onderzocht samen met Ieder(in) het beleid rondom de eigen bijdragen van gemeenten. Dat meldt Binnenlands Bestuur. 

Gemeenten melden vaak vooraf dat er een eigen bijdrage betaald moet worden voor een Wmo-voorziening, maar laten na te vertellen hoe hoog deze is. Ook als blijkt dat inwoners een hogere bijdrage moeten betalen, stellen gemeenten hun cliënten hier niet van op de hoogte. Meer dan de helft van de gebruikers van de Wmo weten niet wat ze vanaf januari moeten betalen aan eigen bijdrage.

Gemeenten geven in het onderzoek aan dat cliënten vaak niet doorvragen naar een goedkoper alternatief. Echter weten veel gemeenten niet of mensen überhaupt een goedkoper alternatief willen, wegens de hoge bijdrage. Bij meer dan de helft van de gemeenten is het onbekend of mensen vooraf inzicht hebben in de te betalen eigen bijdrage. Gemeenten denken dat een kwart van hun inwoners dat inzicht wel heeft. Het is bij veel gemeenten niet duidelijk wat de gevolgen van het eigen bijdragebeleid is. Ook wordt er weinig aan gedaan om de inwoners financieel te ondersteunen. Zo zouden ze bijvoorbeeld het basisbedrag van de eigen bijdrage kunnen verlagen door bepaalde instrumenten te gebruiken. 

Ieder(in)-directeur Ilya Soffer is geschokt over de uitkomsten. “Dit onderzoek laat zien dat mensen daardoor vaak worden overvallen. Bovendien verdwijnen er op deze manier ook mensen uit beeld die hulp van de gemeente nodig hebben. Mensen vertellen ons dat ze hierdoor in een isolement raken en misschien zelfs in een instellingen opgenomen moeten worden.” Volgens haar staan de gevolgen hiervan haaks op de bedoelingen van de Wmo. 

©Nationale Zorggids