Normal_stemmen__stembus__politiek__verkiezing

Een groep mensen met een verstandelijke beperking wil dat de Kieswet gewijzigd wordt zodat iemand met hen het stemhokje in mag om te helpen bij het stemmen. Dertien verstandelijk gehandicapten dienden maandag een petitie in bij minister Plasterk van Binnenlandse Zaken. Dit meldt NOS.

De groep met een verstandelijke beperking kreeg een cursus 'rondleiding door de democratie'. Toen initiatiefnemer van de cursus en oud-raadslid Jaap Pilon hoorde hoe het voor de cursisten is om te stemmen, moest er actie ondernomen worden. Het moment voor het stemmen is geen probleem, de stempas en het paspoort laten zien lukt. Maar het wordt lastig om het moment dat er gestemd moet worden. “Wat staat er allemaal op het stembiljet en war staat precies het hokje dat je wilt aankruisen. Bij vorige verkiezingen zijn er mensen teleurgesteld het stemhokje uitgelopen en hebben niet gestemd omdat ze geen hulp kregen", zegt Pilon.

Minister Plasterk staat niet achter het idee om de Kieswet te wijzigen. Hij is van mening dat kiezers niet beïnvloed mogen worden tijdens het stemmen en sluit niet uit dat het gebeurt bij mensen met een verstandelijke beperking. Wel experimenteert hij met pictogrammen of foto's op stembiljetten van de diverse partijen. Wellicht wordt het zo makkelijker voor mensen met een beperking om hun stem uit te brengen. Als blijkt dat het echt niet lukt, dan kunnen ze volgens de minister altijd via een volmacht stemmen. 

©Nationale Zorggids