Normal_geld_handen_verdeling_wnt

Ex-bestuursvoorzitter Hank van Geffen van zorginstelling Koraal is na zijn vertrek doorbetaald voor zijn betrokkenheid bij een sportonderzoek. Hij ontvangt een royale vertrekpremie van meer dan 350.000 euro. Dat meldt RTL Nieuws.

In september 2014 trad Van Geffen terug als bestuurder, de zorginstelling - actief in de jeugd- en gehandicaptenzorg - bleef hem doorbetalen onder de noemer adviseur, maar in werkelijkheid blijkt de ex-bestuurder zich nu in te zetten als onderzoeker. “Hij begeleidt groepen jongeren met een beperking, die trainen om met de fiets de Mont Ventoux te beklimmen”, zegt een woordvoerder van Koraal tegen RTL Nieuws. Samen met onderzoekers van de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) en een andere zorgorganisatie onderzoekt hij de effecten van het sporten op het welzijn van de jongeren.

Tussen september en december 2014 ontving Van Geffen een totaalbedrag van 75.000 euro. Vervolgens kwam daar in 2015 nog een bedrag van ruim 180.000 euro overheen. Het onderzoek dat de ex-topman uitvoert loopt nog tot het einde van dit jaar, waarmee hij in 2016 nog eens 98.000 euro verdient. Alles bij elkaar opgeteld krijgt Van Geffen een bedrag van ruim 350.000 euro.

Volgens Koraal komen deze bedragen voort uit afspraken die jaren geleden zijn gemaakt, toch is de beloning lager geworden dan in de eerste instantie was afgesproken. Hij zou zijn salaris als bestuursvoorzitter houden, maar dat was volgens de zorginstelling iets te veel van het goede, vooral gezien de huidige maatschappelijke discussie rondom de hoge vertrekpremies.

De afgelopen jaren hebben meer bestuurders een forse vertrekpremie ontvangen van Koraal. Zo kreeg Toine van den Broek een ontslagvergoeding van zo'n 142.000 euro. Ook Nico Geurts kreeg na anderhalf jaar in dienst te zijn geweest een ruim bedrag van 75.000 euro. Voormalig directeuren van dochterstichtingen kregen eenzelfde soort bedrag. Van Geffens voorganger spant de kroon met een vertrekpremie van ruim 50.000 euro. De Wet Normering Topinkomens (WNT), ingesteld in 2013, stelt dat de vertrekpremie van bestuurders in de zorg niet hoger mag zijn dan 75.000 euro. 

© Nationale Zorggids