Normal_geld_briefgeld

De VVD en SP vinden dat het onderzoek van de Inspectie van de Gezondheidszorg (IGZ) over de belangenverstrengeling bij Zorggroep Alliade onvoldoende heeft opgehelderd. De partijen willen met name weten wat de twee voormalig directieleden hebben verdiend terwijl ze hun eigen bedrijven inhuurden. Dat meldt RTL Nieuws.

In het onderzoek van IGZ staat niets vermeld over het eventuele geld dat de twee ex-directeuren hebben ontvangen door het inhuren van hun eigen bedrijven. Er staat slechts in dat er met marktconforme prijzen werd gewerkt. VVD-Kamerlid Leendert de Lange vindt dat nietszeggend. “Want er is geen sprake van een markt als je je eigen bedrijven opdrachten geeft. Misschien had een ander het wel goedkoper gedaan. Of had een andere directeur de opdrachten door Alliade zelf laten uitvoeren. Dat is allemaal niet gebeurd”, aldus De Lange. Volgens hem is het overduidelijk dat ze wel geld hebben verdiend, maar hoeveel exact is onbekend.

Samen met SP-Kamerlid Renske Leijten wil De Lange weten wat staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid vindt van de uitspraken van Alliade, waarin het spreekt over positieve uitkomsten van het onderzoek. Van Rijn liet eerder weten niet gediend te zijn van dergelijke constructies, omdat ze het vertrouwen in de zorg ondermijnen. Leijten eist van Van Rijn dat hij belangenverstrengeling verboden maakt. 

Door: Redactie Nationale Zorggids