Normal_geld__euro

Een 27-jarige Rotterdammer, zijn moeder en vader zijn door de rechter veroordeeld tot gevangenisstraffen van respectievelijk twee jaar, 15 maanden en een werkstraf van 120 uur. Ook heeft de rechter beroepsverboden opgelegd. Het trio heeft zich schuldig gemaakt aan zorgfraude en witwassen van geld dat hiermee werd verdiend. Dit meldt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

De familie maakte misbruik van ouderen van Turkse komaf die de Nederlandse taal niet machtig waren. Zij namen al het regelwerk van hun cliënten uit handen en hadden zodoende de beschikking over bankpassen, pincodes en wachtwoorden voor internetbankieren. In totaal hebben de veroordeelden voor meer dan één miljoen euro aan persoonsgebonden budgetten (PGB’s) misbruikt. De cliënten kregen in de praktijk veel minder zorg dan waar zij werkelijk recht op hadden. Zo kreeg een cliënt twee uur zorg per week, terwijl dit dagelijks nodig was.

Strafrechtelijk onderzoek

De fraude werd verhuld met valse facturen van niet bestaande bedrijven of bedrijven die nooit werk hadden uitgevoerd. In werkelijkheid pinde de zoon grote bedragen die hij vervolgens in eigen zak stak. Hij kocht hiermee onder meer auto’s en dure horloges. De recherche van de Inspectie SZW voerde onder leiding van het Openbaar Ministerie strafrechtelijk onderzoek uit naar de zorgfraudeurs.

Door: Redactie Nationale Zorggids