Normal_accessory-adult-aged-1251174_hoortoestel

Het gehoor is een gevoelig zintuig dat een belangrijke rol speelt in de dagelijks leven. Helaas  kan er met het gehoor van alles misgaan, waardoor er gehoorproblemen kunnen ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan slechthorendheid, waarbij iemand een verminderd gehoorvermogen heeft. Met één of twee hoortoestellen is het mogelijk om spraak en andere geluiden weer beter waar te nemen. Maar hoe maakt zo een hoortoestel dit mogelijk? En welke soorten hoortoestellen zijn er? Alles wat je over technieken van hoortoestellen moet weten lees je in dit blog.

 Hoe werkt een hoortoestel?

Simpel gezegd maakt een hoortoestel geluiden beter hoorbaar door middel van versterking. Een hoortoestel bestaat praktisch uit drie onderdelen waar een geluid doorheen wordt geleid. Het eerste onderdeel is een microfoontje dat het geluid uit de omgeving opvangt. Dit geluid wordt via een speciale chip bewerkt, waardoor het gehoorverlies als minder problematisch wordt ervaren. Het volgende onderdeel is een versterker die ervoor zorgt dat geluiden en spraak weer beter hoorbaar zijn en als laatste een luidsprekertje dat het geluid afgeeft.

Welke technieken zitten er in een hoortoestel? 

In een hoortoestel zijn veel technieken verwerkt om te zorgen dat het apparaat optimaal werkt. Hieronder volgt een aantal van de belangrijkste technieken.

 

  • Automatische volumeregeling in hoortoestellen
    Hoortoestellen passen razendsnel het volume van geluid aan. Zo krijgen klinkers en medeklinkers een verschillend volume en wordt geluid van ver weg versterkt en geluid van dichtbij verlaagd. Bij sommige hoortoestellen kan het zo zijn dat die aanpassing van geluid trager wordt verwerkt. Deze toestellen zijn dus niet in staat om snelle veranderingen te volgen. Ook zijn er hoortoestellen waarbij het volume handmatig in te stellen is.
    Volgens fabrikanten moet de snelheid in aanpassingen van geluid worden afgesteld op de snelheid waarmee de hersenen informatie kunnen verwerken. Wat dus voor de ene slechthorende goed werkt, werkt voor de andere helemaal niet.
     
  • Directionele microfoons in hoortoestellen
    Directionele microfoons helpen bij het verstaan van spraak  als het ergens rumoerig is. In een hoortoestel worden meerdere microfoons gebruikt, waardoor geluid van de voorkant meer benadrukt wordt dan geluiden van andere kanten. Deze ontwikkeling heeft vooral veel betekend voor mensen die twee hoortoestellen dragen. Toch had het ook een nadeel. Soms kwam het voor dat het ene hoortoestel op de voorkant gericht stond en de andere naar achter. Dit had als nadeel dat het plaatsen van geluid lastig was. De gehoortoestellen werken nu samen en stemmen af wat lawaai is en waar spraak vandaan komt. Ook is het daardoor nu mogelijk om de focus snel en makkelijk te verleggen naar een andere spreker.
     
  • Lawaaionderdrukking in hoortoestellen
    Hoortoestellen helpen niet alleen bij het verstaan van spraak, ze onderdrukken ook lawaai.. Wanneer een geluid traag is wordt dit geluid geregistreerd als lawaai. Bevat een geluid wel snelle fluctuaties, dan wordt dit geregistreerd als spraak en wordt het versterkt. Maar wat als de spraak zachter is dan het lawaai? De oplossing daarvoor zijn filters die  spraak herkennen, zelfs wanneer dit onder het lawaainiveau zit. Zo kan de spraak nog steeds worden versterkt, terwijl het lawaai wordt onderdrukt.

Soorten hoortoestellen

Naast veel verschillende technieken zijn er ook veel soorten modellen hoortoestellen. Er zijn toestellen die achter het oor gedragen kunnen worden, waarbij het ook mogelijk is dat de luidspreker zich in het oor bevindt. Er zijn hoortoestellen die in de oorschelp kunnen of zelfs in de gehoorgang. Anders dan je misschien zou denken hoeven gehoortoestellen dus niet per se in het oor gedragen te worden. Er bestaat bijvoorbeeld  ook een kastje dat op het lichaam wordt gedragen of een bril waarin een hoor hulpmiddel is ingebouwd. Zo is er voor iedere slechthorende een prettige draagmanier. Op bijvoorbeeld een Novasense hoortoestel via Oogvoororen kun je hoortoestellen makkelijk met elkaar vergelijken.