Normal_schermafbeelding_2020-11-19_om_13.43.41

Vandaag is het Wereld Toilet Dag. Juist in deze tijd van horecasluiting wordt duidelijk hoe groot en kwetsbaar het tekort aan openbare toiletten echt is. Door het gebrek aan toiletten raken mensen nog meer in een isolement. De Toiletalliantie waar Ieder(in) onderdeel van is, roept daarom gemeenten op om te investeren in zelfreinigende, toegankelijke, openbare toiletunits. Dit meldt Ieder(in).

Doordat winkels open zijn en horecagelegen gesloten, is er een groot probleem ontstaan rondom sanitaire voorzieningen. Het raakt vooral kwetsbare mensen in de samenleving, zoals ouderen, gehandicapten, ouders met jongee kinderen en mensen met maag-, lever- en darmproblemen.

De Maag Lever Darm Stichting (MLDS, oprichter van de Toiletalliantie) heeft samen met de HogeNood-app (de grootste database van toiletten in Nederland) de jaarlijkse lijst gemaakt van meest toiletvriendelijke gemeenten. Van de 7.000 toiletten die in de HogeNood-app staan, zijn er slechts een kleine 600 toiletunits in de openbare ruimte. Daarvan zijn er zo’n 430 altijd open. Gemeenten hebben een belangrijke rol in het beschikbaar stellen van toiletten. De coronaperiode heeft meer duidelijk gemaakt hoe belangrijk de beschikbaarheid van toegankelijke openbare toiletunits zijn. Meerdere leden van Ieder(in) nemen deel aan de Toiletalliantie.


Door: Nationale Zorggids