'Gratis oordoppen voor bezoekers leidt niet automatisch tot gebruik ervan'

In het artikel gepubliceerd in het AD laat KNO-arts Dennis Kox een ander geluid horen in de discussie rondom de preventie van gehoorschade door hard geluid. Hij benadrukt het belang van oordoppen in het perspectief van het verlagen van de geluidsniveaus. Vanuit VeiligheidNL vinden we het ook belangrijk dat er veel aandacht komt voor oordoppen met muziekfilter. Ongeacht welke geluidsniveaus worden afgesproken, telt alle blootstelling aan geluid op en zijn oordoppen mét muziekfilter een zeer zinnige maatregel. Dat meldt ANP Expert Support. 

In het gratis verstrekken ervan ziet VeiligheidNL echter niet een gouden oplossing. Uit onderzoek weten we dat voor zeker de helft van de muziekliefhebbers het dragen van oordoppen nog niet de standaard is. We weten uit onderzoek ook dat prijs geen factor is om ze wel te gaan kopen en/of dragen. Met het gratis verstrekken van oordoppen heb je ook zeker geen garantie dat de oordoppen meegenomen, tijdig ingedaan en ingehouden worden. Hier is meer voor nodig.

Soorten oordoppen

Het gratis verstrekken wekt ook de suggestie dat het een ‘wegwerp-product’ is en de vraag is welke oordoppen gratis worden uitgedeeld. Schuimdoppen zijn goedkoop, maar komen de muziekbeleving niet ten goede waardoor bezoekers de oordoppen liever niet meer dragen. Oordoppen met een muziekfilter zijn de betere keuze, maar ook wat duurder, en zullen linksom of rechtsom toch verwerkt worden in de prijs van het kaartje.

VeiligheidNL pleit daarom voor laagdrempelige beschikbaarheid van oordoppen met muziekfilter, gecombineerd met voorlichting die bijdraagt aan het positief stimuleren van de (intrinsieke) motivatie om ze ook te gaan dragen.

Door: Nationale Zorggids