Stembiljet Europees Parlementsverkiezing in vijf gemeenten toegankelijker

Vijf gemeenten maken tijdens de Europees Parlementsverkiezing op 6 juni 2024 gebruik van een kleiner en handzamer stembiljet. Deze is voor mensen met een visuele beperking beter te gebruiken in combinatie met een hulpmiddel, zoals een stemmal of audio-ondersteuning. Ook  bevordert het afbeelden van de logo’s van partijen op het stembiljet ook de toegankelijkheid. Inwoners van de gemeenten Alphen aan den Rijn, Boekel, Borne, Midden-Delfland en Tynaarlo kunnen binnen het experiment stemmen met het nieuwe stembiljet. Dit meldt Rijksoverheid.

In de vijf gemeenten is dus een andere stembiljet aanwezig dan in de rest van Nederland. De stemmen die hiermee worden uitgebracht tellen gewoon mee voor de uitslag van de verkiezing voor het Europees Parlement. Dit is het eerste experiment met het nieuwe stembiljet. Eentje die nodig is omdat het huidige biljet te groot is voor kiezers (met een beperking), maar ook voor stembureauleden.

A3-formaat

Het stembiljet in het experiment heeft een A3-formaat, waarvan de bovenste helft bestaat uit logo’s en namen van de partijen. Op de onderste helft staan kandidaatsnummers, géén namen van kandidaten. Die kunnen kiezers in een overzicht vinden die in elk stemhokje ligt. Ook wordt de lijst met namen thuisgestuurd.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky