Gokken

UTRECHT (Novum) - Parkinsonpatiënten die het medicijn Permax slikken en last hebben van bijwerkingen als een gokverslaving of hyperseksualiteit, kunnen mogelijk een schadevergoeding krijgen. Dat stellen letselschadespecialisten zaterdag in het AD na een uitspraak van de rechtbank in Utrecht.

De rechter stelde in december dat er een verband is tussen het gebruik van het medicijn Permax en de gokverslaving van een man. De 69-jarige man heeft een schadeclaim van ruim vierhonderdduizend euro ingediend bij de producent van het medicijn, Eli Lilly. Het bedrijf is tegen de uitspraak in beroep gegaan.

Het slachtoffer stelt in de krant dat zijn leven is geruïneerd door het medicijn. Hij joeg er door zijn verslaving duizenden euro's doorheen en verloor ook nog eens zijn baan en gezin. De man slikte de pillen voor het eerst in 1997, pas negen jaar later verscheen op de bijsluiters dat Permax bijwerkingen als een gokverslaving met zich mee kon brengen. In 2011 werd het medicijn uit de handel genomen.

Fabrikant Eli Lilly zegt de situatie waarin de man zit te betreuren. Een woordvoerder zegt in de krant dat het echter niet vaststaat dat zijn problemen zijn veroorzaakt door Permax.