Autisme, Eindhoven, geen vervolg onderzoek

NIJMEGEN - Ondanks dat er in de omgeving Eindhoven twee tot drie keer meer jongeren met autisme blijken te zijn dan in de controlegebieden Haarlem en Utrecht, komt er geen vervolg op het onderzoek naar autisme in de regio Eindhoven. Dat meldt BN De Stem.

De universiteit van Cambridge wilde graag een vervolgonderzoek opzetten. Het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) vindt echter dat de onderzoekskosten van acht ton beter aangewend kunnen worden. Het eerste onderzoek werd naar aanleiding van publicaties over autisme in het Eindhovens Dagblad door de universiteit van Cambridge uitgevoerd. Deze universiteit wilde vervolgens samen met de Radboud Universiteit in Nijmegen graag in kaart brengen waarom er in Eindhoven zoveel meer gevallen van autisme zijn.

De Nijmeegse professor Rutger Jan van der Gaag noemt het ‘buitengewoon jammer’ dat het studievoorstel door VWS is afgewezen. Hij geeft de hoop echter nog niet meteen op omdat het erg intrigerend blijft waarom het in Eindhoven anders is. 

© Nationale Zorggids / Jochum Admiraal