Geld, briefgeld

AMSTERDAM - In april vorig jaar stelde het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) dat de uitgaven voor geestelijke gezondheidszorg (ggz) tussen 2000 en 2010 veel harder waren gestegen dan de uitgaven voor de hele zorg. Volgens onderzoeksbureau Heijnen Organisatieadviseurs is die kostenstijging in de ggz echter te hoog ingeschat, zo meldt Zorgvisie.

Terwijl de kosten van de hele zorg in deze tien jaar met slechts 114 procent stegen, zou de kostenstijging voor ggz op 146 procent uitkomen. Op basis van dit verschil werd besloten extra bezuinigingen in de ggz te rechtvaardigen.

Uit berekeningen van onder meer het verslavingsinstituut Trimbos en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zouden echter de ggz-kosten in 2010 lager zijn dan de CVZ-cijfers, terwijl die in 2000 juist door het college onderschat zijn. Een herberekening geeft vervolgens een kostenstijging voor ggz van 111 procent, vrijwel gelijk aan die voor de hele zorg.

Heijnen denkt dat er sprake is van een opzettelijke overdrijving van het CVZ. Volgens het college zijn de cijfers echter juist en heeft hij het rapport niet vanuit een bezuingingsperspectief geschreven.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz