Vrouwe Justitia

AMSTERDAM (Novum) - Als het kans van slagen had zou Robert M. 'desnoods morgen' een euthanasieverzoek indienen. Dat zei de hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak dinsdag op de eerste dag van de behandeling van zijn hoger beroep. M., die zich een 'slecht mens' noemde, vertelde na zijn arrestatie in december 2010 een aantal keer in hongerstaking te zijn gegaan.

"Maar het is niet zo dat ik pillen aan het sparen of touwen aan het vlechten ben", zo voegde M. daaraan toe. Ook M.'s advocaten Tjalling van der Goot en Wim Anker benadrukten tijdens een schorsing van de zitting dat M. op dit moment niet suïcidaal is. In dat geval zou hij onder 24 uurscameratoezicht moeten worden geplaatst. Dergelijk toezicht was eerder lange tijd van toepassing op M.

Een bij vlagen geëmotioneerde M. vertelde tijdens de zitting in het Amsterdamse Paleis van Justitie ook dat hij littekens op zijn polsen heeft. Volgens zijn advocaten zouden die zijn aangebracht kort nadat M. in december 2010 was opgepakt.

Als hij zo'n verzoek zou indienen 'is iedereen blij', aldus de 29-jarige M. Hij legde tijdens de zitting sterk de nadruk op de voortdurende strijd die hij sinds zijn twaalfde voerde tegen zijn seksuele gevoelens voor kinderen. Hij ving naar eigen zeggen in 2005 bot bij zijn huisarts, en gaf uiteindelijk de strijd op. In 2006 ging hij sociaal-pedagogisch werk studeren, iets wat hij een 'enorme inschattingsfout' noemde.

Het hof vroeg verder door op de alternatieven waarnaar M. had kunnen zoeken om niet toe te hoeven geven aan zijn lustgevoelens. Daarop zei M. pas na zijn aanhouding erachter te zijn gekomen dat er therapieën en programma's zijn voor mensen met seksuele gevoelens voor kinderen. "Waarom wist ik dat toen niet, voordat ik zoveel pijn en leed aanrichtte?"

Tijdens de behandeling van de zaak werd ook duidelijk hoeveel risico M. nam en hoe hij een aantal keer bijna betrapt werd bij het misbruik op de kinderdagverblijven waar hij werkte. Beschermd door een dekentje misbruikte hij kinderen waar de rest van de groep bij was. Een andere keer kwam een collega binnen omdat er telefoon voor hem was, die hij vervolgens aannam. Hij zei dat hij het kind in slaap aan het sussen was.

M. staat terecht voor het misbruik van 67 kinderen dat hij pleegde op verschillende kinderdagverblijven in Amsterdam, op oppasadressen en bij hem thuis. Het misbruik vond jarenlang plaats. M. heeft toegegeven gedurende ongeveer vier jaar 87 kinderen te hebben misbruikt.