Normal_insomnia-verward_bang_verdrieting_bezorgd

Het wereldbeeld van mensen wordt niet alleen bepaald door opvoeding, levenservaringen en cultuur maar ook door de genen. Onderzoekers ontdekten dat veranderingen in het gen dat betrokken is bij het aanmaken van emotionele herinneringen, zorgen voor een negatiever wereldbeeld. Dat meldt Nu.

Het ADRA2b-gen is belangrijk voor het vastleggen van emotionele herinneringen. Mensen bij wie een stukje uit dit gen ontbreekt, blijken meer geneigd om negatieve ervaringen te onthouden en vaker beren op de weg te zien dan mensen bij wie het gen intact is.

Canadese wetenschappers ontdekten de invloed van het gen door tweehonderd mensen in grote snelheid woorden te laten zien die een positieve, negatieve of neutrale betekenis hadden. Mensen met een gemankeerd ADRA2b-gen waren meer geneigd om de negatieve woorden te onthouden dan mensen met een compleet gen. De genmutatie zorgt ervoor dat deze mensen eerder een boos gezicht in een mensenmassa ontwaren of gevaren zien tijdens een tocht in de natuur in plaats van te genieten van de omgeving, beweren de onderzoekers.

De genetische variant blijkt vooral aanwezig onder blanke mensen. Ongeveer de helft van alle blanke mensen heeft de variant van het gen waaruit een stukje verdwenen is. Onder andere etniciteiten komt de mutatie veel minder voor.

© Nationale Zorggids