Normal_pillen__medicijnen__geneesmiddelen__tabletten

Deelnemers aan het bevolkingsonderzoek Lifelines’ NEXT krijgen komende maand een farmacogenetisch paspoort aangereikt. Hierin staat beschreven wat voor effect het DNA heeft op medicijnen. Dit meldt RTV Drenthe. 

Volgens Lifelines beïnvloedt de opbouw van bepaalde genen in het DNA de manier waarop medicijnen werken. Het kan bijvoorbeeld het proces van medicijnopname versnellen of juist beperken. Via de special app 'Gen en Geneesmiddel' kunnen deelnemers hun verwachte medicijnengevoeligheid bekijken. Met het profiel kunnen zorgverleners passende zorg bieden aan hun patiënten.

Lifelines

Het Lifelines programma verzamelt al sinds 2006 de gezondheidsgegevens van 167.000 mensen uit Drenthe, Groningen en Friesland. Om de vijf jaar moeten deelnemers materiaal inleveren, zoals urine, bloed en haar. Ook krijgen ze functiemetingen en moeten ze regelmatig vragenlijsten invullen.

Passende zorg

"In het project onderzoeken we hoe deelnemers het vinden om informatie over hun erfelijke medicijngevoeligheid te ontvangen. Daarnaast willen we graag weten of de informatie duidelijk en volledig is, zodat we dit in de toekomst nog beter kunnen afstemmen op de behoefte van mensen", vertelt projectleider Jackie Dekens. "Ons doel is dat alle burgers in Nederland uiteindelijk een farmacogenetisch paspoort kunnen krijgen en met een passende individuele dosering, zorg op maat krijgen en beter geholpen kunnen worden."
 
Door: Nationale Zorggids / Marian van Reesch