Normal_rijbewijs

Veel psychiaters weigeren sinds dit jaar mensen te keuren voor het rijbewijs, omdat ze het nieuwe tarief daarvoor te laag vinden. Volgens het CBR dreigen mensen hierdoor niet op tijd hun rijbewijs te kunnen verlengen. Dat meldt de NOS.

Ongeveer achtduizend mensen worden jaarlijks door het CBR doorverwezen naar een psychiater voor een keuring. Meestal gaat het om mensen die zijn gepakt met alcohol- of drugs op achter het stuur. Zij kunnen hun rijbewijs pas verlengen als ze worden goedgekeurd door een specialist.

Dit jaar krijgen specialisten minder geld voor zo'n keuring dan voorheen. Vorig jaar kregen zij 243,80 euro per keuring. Nu levert een standaardkeuring van een kwartier 78,05 euro op; duurt de keuring langer dan komt er 39,02 euro per kwartier bij. Veel specialisten vinden het nieuwe bedrag te laag en geven aan dat ze tegen dat tarief geen keuringen kunnen uitvoeren.

Het CBR zegt te signaleren dat in de nieuwe situatie wachtlijsten ontstaan voor de keuringen, waardoor mensen het risico lopen dat ze hun rijbewijs niet op tijd kunnen verlengen. Als dat gebeurt mogen ze de weg niet op. Het CBR kan weinig doen aan de tarieven en doet daarom een oproep aan de Nederlandse Zorg Autoriteit, die de tarieven vaststelt, en de Orde van Medisch Specialisten om actie te ondernemen. Voorlopig vraagt het CBR aan specialisten die nog wel keuren om extra keuringen uit te voeren.

© Nationale Zorggids