Normal_alcohol_auto_drank_

In 2012 verscheen de 'Handleiding bouwstenen zorgpaden basis ggz' in een uitgave van het Trimbos-instituut. Het zorgpad 'Problematisch gebruik van alcohol' is nu geactualiseerd. Dat meldt GGZ Nieuws.

Een zorgpad biedt richtlijnen over wie wat doet, op welk tijdstip en waarom in reactie op de zorgvraag van de patiënt. De ‘Handleiding bouwstenen zorgpaden basis ggz’ is ontwikkeld op basis van bestaande richtlijnen en beschikbare kennis om psychische problemen van mensen te diagnosticeren en te behandelen. Zorgprofessionals, samenwerkingsverbanden en zorggroepen kunnen de beschrijvingen gebruiken voor de optimalisatie van het zorgproces, en voor afstemming van de zorg tussen de huisartsenzorg, generalistische basis ggz en gespecialiseerde ggz.

De actualisatie van het zorgpad ‘Problematisch gebruik van alcohol’ is gebaseerd op de ervaringen van professionals uit de zorg. Naast praktijkervaringen is ook informatie uit de landelijke eerstelijns samenwerkingsafspraken (LESA) verwerkt en is rekening gehouden met het stelsel in de ggz dat met ingang van 1 januari 2014 is ingevoerd.

In het nieuwe stelsel in de ggz neemt het belang van vroegsignalering van alcohol in de huisartsenpraktijk toe. Preventieactiviteiten in de curatieve ggz worden niet langer rechtstreeks uit de Zorgverzekeringswet gefinancierd. In afstemming met ketenpartners kan de expertise beter behouden blijven door bijvoorbeeld inzet van POHGGZ, het gebruik van (begeleide) zelfhulp en gepaste inzet van professionals uit de verslavingszorg binnen de consultatieregeling voor de huisartsvoorziening.

De aangepaste handleiding is te downloaden via www.eerstelijnsggz.nl.

© Nationale Zorggids