Normal_addiction-71574_640

Een blijvende seksuele stoornis is een mogelijk gevolg van het slikken van medicijnen die depressies voorkomen of onderdrukken. Antidepressiva hebben bij sommige patiënten geleidt tot een jarenlange erectie- of orgasmestoornis, dit constateert bijwerkingencentrum Lareb. Tot nu toe werd altijd gedacht dat het libido van de patiënten weer terugkwam zodra zij stopten met het slikken van de antidepressiva. Dit meldt de Volkskrant. 

Dat medicijnen die depressies moeten voorkomen of onderdrukken het libido nadelig beïnvloeden staat al lange tijd geregistreerd bij bijwerkingscentrum Lareb. Het centrum waarschuwt nu echter dat de klachten ook aan kunnen houden na het stoppen met slikken. Hoe de klachten precies ontstaan of op welke schaal patiënten last hebben van libidoverlies is nog niet aangetoond. Lareb ontving 19 spontane meldingen waarbij zowel mannen als vrouwen die een specifieke groep antidepressiva, zogeheten ssri's, slikten meldden dat ze seksuele problemen gekregen hadden zodra ze het medicijnen begonnen te slikken. De klachten hielden aan nadat de depressie over was, aldus Lareb. 
 
De MHRA, het centrum dat medicatiebijwerkingen registreert in Engeland, heeft de afgelopen jaren honderden melden ontvangen waarbij patiënten die het antidepressiva ssri slikten aangaven last te houden van seksuele problemen, zo blijkt uit documenten. Post Ssri Sexual Dysfunction (PSSD) hebben ze het symptoom genoemd. Momenteel staat alleen in de Amerikaanse bijsluiter van Prozac vermeld dat 'symptomen van seksueel disfunctioneren soms aanhouden nadat met de behandeling is gestopt'. Andere bijsluiters wijzen alleen op libidoverlies tijdens het slikken. 
 
© Nationale Zorggids