Normal_samenwerking

Mensen met een psychiatrische aandoening komen niet vaak positief in het nieuws. Dit werkt stigmatisering in de hand en heeft ook tot gevolg dat voor deze mensen sociale uitsluiting op de loer ligt. Om de beeldvorming rond psychiatrische patiënten bij te stellen komen er steeds meer initiatieven van de grond, zoals bijvoorbeeld de website Samen Sterk Tegen Stigma. Dat meldt Movisie.

In de laatste jaren neemt het aantal berichten over verwarde mensen die overlast veroorzaken toe. Zelfs als de overlast door psychiatrische patiënten aantoonbaar toeneemt, wil dat nog niet zeggen dat elke persoon met een psychiatrische aandoening overlast bezorgt. Toch geeft de berichtgeving hen wel een stigma mee.

Zo’n stigma maakt dat mensen niet in de buurt willen wonen van mensen met een psychische  aandoening. Werkgevers, woningverhuurders, maar ook bijvoorbeeld bezoekers en vrijwilligers van een wijkcentrum schrikken terug als ze horen dat iemand een psychisch probleem heeft. Zodoende leren ze elkaar niet kennen en blijven de vooroordelen in stand. En dat leidt tot uitsluiting: mensen met een psychiatrische aandoening raken steeds meer geïsoleerd, wat hen uiteraard geen goed doet.

Om stigmatisering tegen te gaan wordt er gebruik gemaakt van bijvoorbeeld kwartier maken. Dat is een werkwijze om activiteiten te ondersteunen die gericht zijn op de integratie van mensen met een psychiatrische achtergrond in de samenleving. Ook de website Samen Sterk tegen Stigma hoopt hier een bijdrage aan te leveren.

© Nationale Zorggids